Kempense verpleegster wil vliegende brigade van spoedartsen

Oud-verpleegster Marijke Wellens wil het chronisch tekort aan urgentieartsen in Vlaanderen oplossen. Met Phi Med heeft ze een systeem gelanceerd voor ziekenhuizen met een acuut probleem op spoed. Urgentieartsen die flexibel kunnen worden ingezet, vormen een poule voor ziekenhuizen in nood.

Marijke Wellens en  /></div><div class=

Volgens de recentste schattingen kampt ons land met een tekort van 1200 spoedartsen. Kleinere ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om 24 uur op 24 uur een spoedarts paraat te hebben.

Marijke Wellens, die vroeger verpleegster was, is met het nijpende tekort aan spoedartsen vertrouwd. Haar echtgenoot Barry Dekeyser is diensthoofd op de urgentiedienst in het AZ Herentals. Een vijftal jaar geleden had de ‘spoed’ in Herentals een belabberde reputatie, vandaag is de urgentiedienst gereorganiseerd en werken er zeven spoedartsen, een volledige bezetting.

Niet elk ziekenhuis heeft die luxe. Er zijn zoveel openstaande vacatures dat alleen de ziekenhuizen die de beste voorwaarden bieden pas afgestudeerde artsen kunnen verleiden om voor hen te komen werken.

'Missing link'

Daarom startte Marijke Wellens zopas vanuit Herentals met Phi Med, de missing link tussen ziekenhuizen en spoedartsen. “Bedoeling is een poule te hebben van spoedartsen die flexibel kunnen worden ingezet in ziekenhuizen die daar behoefte aan hebben”, zegt Wellens.