Jessaziekenhuis schakelt interim-spoedartsen in

Het Jessaziekenhuis probeert iets te doen aan het schrijnende tekort aan spoedartsen. Sinds begin dit jaar doet het ziekenhuis een beroep op interim-dokters voor de dienst Spoed. De artsen zijn al heel tevreden met de resultaten van het proefproject.

Begin dit jaar zat de spoed van het Jessaziekenhuis met een probleem. 'Drie spoedartsen verlieten tegelijkertijd ons ziekenhuis', vertelt Patrick Peene, radioloog en hoofd van de dienst Spoed bij het Jessaziekenhuis.

Maar vier spoedartsen van Phimed zorgden voor soelaas. 'Ze hebben ons uit de nood geholpen', zegt Peene. 'We konden als het ware weer ademen. Ons team was terug op volle sterkte en draaide als vanouds. Het werk dat ze leverden was zoals verwacht van hoog niveau.'

Ze werden ook niet voor de leeuwen gegooid toen ze begonnen in het Jessaziekenhuis. 'Ze draaiden eerst een dag mee op de dienst Spoed en ze kregen een rondleiding in héél het ziekenhuis', vult Peene aan. 'Daarbij schonken we aandacht aan de kleinste details.'

Het tekort aan spoedartsen wordt in ons land op 1.200 geraamd. 'Cijfers die wat overdreven zijn, ik schat het tekort op een 700', aldus Peene. 'Nogal wat spoedartsen kampen met een burn-out. Een aantal haakt af omdat ze de werklast niet meer aankunnen. Huidige spoeddokters draaien weken van 55 uur en meer. Ze draaien meerdere shiften en werken 12 tot 24 uur aan één stuk. En ze zijn veelal één op de twee weekends van dienst,' aldus Peene. 'Interim-spoedartsen verlichten de werkdruk enorm.